Voice Harmony – jak na to

Voice Harmony

tento krátký tutoriál by měl seznámit čtenáře se základy práce s vocalistovými procesory, popřípadě dalšími nástroji, které mají zabudovaný vocalist.


Voice harmony – základy – jak to pracuje

Většina vocalistových procesorů pracuje v několika režimech. Tyto režimy je možné rozdělit do dvou základních skupin: typy, které potřebují řízení přes MIDI a typy, které řízení nepotřebují a ani nevyžadují:
Bez řízení – tyto režimy se mohou nazývat (dle značky nástroje) CHROMATIC, SHIFT. Tyto režimy umí generovat k prvnímu hlasu (Lead) tercii (3rd), kvartu (5th) a oktávu (Octave) jak dolů (Below), nahoru (Above) nebo unisono. Novější procesory umí v těchto režimech i plné akordy podle zadané tóniny, které lze většinou přeprogramovat a tak lze použít vocalist například s kytarou, aniž bychom použili MIDI zařízení.
Výhoda: jednoduché, nemusí se nic složitě programovat
Nevýhoda: Vocalist si doslova zpívá co chce :o), je potřeba mít footswitch na vypnutí harmony efektu.
S řízením – tyto režimy se ještě dělí na režimy akordové (CHORD, CHORDAL, SCALIC, SCALE) a režimy notové (VOCODER, NOTES, MANUAL).
Akordové režimy se řídí příjímáním informaci o akordu hraném na klaviatuře nebo obsaženém v MIDI stopě – dobré přístroje rozeznávají až 35 typů akordů k jednomu tónu. Tyto režimy zvládají udělat druhý, třetí i čtvrtý hlas nahoru i dolů, nad a pod prvním hlasem.
Notové režimy pracují na základě přijímání not přes MIDI (klaviatura, MIDI stopa) a ty potom interpretují jako druhý až entý hlas (dle procesoru). Když noty nejsou, vocalist harmonie negeneruje. Je třeba dbát na výšku „harmony“ not, aby vocalist negeneroval hlasy nízko nebo vysoko.
Výhoda: Vocalist zpívá to, co potřebujeme a kdy to potřebujeme.
Nevýhoda: Vyžaduje programování, znalost vocalist procesoru – nástroje (sysex manuál), časově náročnější a vyžaduje přesně frázovaný zpěv.

Doplněno březen 2010: Se zařízením HC VoiceLive2 se objevuje třetí způsob režimu vocalistu – a to získávání harmonií přímo ze skladeb mp3 nebo řízením audiosignálem z nástroje (kytara, klávesy).

Voice Harmony – prakticky

Mnoho MIDI souborů již obsahuje nahranou vocalistovou stopu. Nejčastěji to bývá MIDI kanál 5 (T1000) nebo 16 (MidiHits nebo naše midimusic.cz). Na demonstraci si vypůjčíme nějakou písničku, která tuto stopu obsahuje. Zapojíme sekvencer, modul, keyboard, počítač, vocalist, mikrofon.

voice harmony - 1 - midimusic voice harmony - 2 - midimusic

voice harmony - 3 - midimusic voice harmony - 4 - midimusic

voice harmony - 5 - midimusic voice harmony - 6 - midimusic

Nyní musíme zjistit a nastavit na vocalistu MIDI kanál, na kterém bude přijímat MIDI data. Někde v utilitách, preferencích – viz manuál k vocalistu. Nastavíme CH16.
V sekvenceru nebo v programu zkontrolujeme, že na stopě 16 jsou noty, které se „mají“ zpívat.

voice harmony - 7 - midimusic
Dále musíme nastavit na vocalistu program, který chceme použít – dvojhlas, trojhlas, ženy, muže….

voice harmony - 10 - midimusic

U těchto samostatných přístojů je výhoda již přednadstavených programů, které můžeme vyvolávat klasickým MIDI povelem ProgramChange. Nesmíme zapomenout nastavit hlasitost stopy 16 povelem CC7 na 0 aby se nám z nástroje tyto noty neozývaly.

voice harmony - 11 - xgworks - midimusic
Nedoporučuji dávat velocity not na 0, protože vocalist může (lze vypnout) brát ohled na hlasitost jednotlivých not a takto lze řídit dynamiku vocalistu.

voice harmony - 12 - xgworks - midimusic

Voice harmony -> Add Yamaha

U nástrojů Yamaha (moduly) se ve většině případů musí vocalist řídit Sysex příkazy. Vždy jsou popsány v manuálu k nástroji. Na ukázku uvádím výpis první stopy k Dianě od Paula Anky.

voice harmony - 13 - xgworks - midimusic

Červeně jsou označeny sysexy na nastavení efektu Karaoke na vstup AD1 a žlutě řízení AD1 vstupu jako mikrofonního a nastavení hlasů vocalistu.

K editaci a upravě MIDI souborů doporučuji yamahácký program XG Works.

yamaha02

Proč? Prohlédněte si obrázek a uvidíte, že vlastně ty sysexy a další příkazy vlastně ani tak umět a znát nemusíte :o)

voice harmony - 15 - xgworks - midimusic

Voice Harmony – závěr

Vycházím z vlastních zkušeností a z nástrojů, které mi prošly rukama: Digitech Vocalist EX, Yamaha MU100R + VH plugin, TC Helicon VoicePrism, TC VoiceWorksPlus, TC VoicePro, TC VoiceLive2 a nyní i poslední TC VoiceLive Touch. Případné dotazy nebo podněty mi můžete posílat na můj e-mail.

MIDI 3x nazdar :o)

Použité materiály – programy a manuály:
Steinberg Cubase
Yamaha XG Works
TC Helicon

Comments are closed.