AUDIO LINE SELECTOR ALS 1/5

ALS 1/5 už názvem napovídá svoji funkci distributora či rozbočovače jednoho stereofonního signálu do pěti zesilovačů či aktivních odposlechových monitorů.

Samozřejmě jej lze použít i pro přepínání např. efektových jednotek vřazených do signálové cesty v nahrávacím studiu – např. reverby, procesory, kompresory atd. Vstupní signál přiváděný na dvojici XLR konektorů je předpokládán v symetrickém formátu stejně jako výstupní signál na pěti dvojicích XLR konektorů. Dále přístroj umožňuje nezávislý odposlech zpracovávaného signálu pomocí vestavěného výkonného sluchátkového zesilovače, na jehož výstupu je trvale k dispozici kontrolní signál nezávisle na okamžitém nastavení výstupů (včetně úplného umlčeni – mute). Signál do sluchátek je možné nastavit co do hlasitosti, vyvážení kanálů, basů a výšek. Procházející signál není těmito prvky nijak ovlivňován. Signalizační červená LED indikuje signálové špičky.

Ovládání rozbočovače je možné provádět třemi způsoby: dálkovým infračerveným ovladačem (hodí se zvláště ve studiu při odstoupení od blízkých monitorů), tlačítky přímo z panelu přístroje a MIDI povely např. z PC, sekvenceru apod. Dálkovým ovladačem nebo pomocí MIDI SysEx je možné přístroj libovolně naprogramovat a přiřadit tak libovolné kombinace jednotlivých výstupů tlačítkům předvoleb na dálkovém ovladači. Je tak možné jeden vstupní stereofonní signál simultánně poslat do několika monitorů najednou – tuto funkci je rovněž možné využít při různých konferencích, tlumočení atd.

ALS rozbočovač je proveden standartním způsobem v černé rackové skříni 19″ s výškou 1U. Na předním panelu najdeme zleva prvky ovládání sluchátkového zesilovače a přípojný jack konektor. Ve střední části panelu je přehledný displej s červenými, z dálky dobře čitelnými symboly a po jeho pravé straně dvě tlačítka pro pohyb v jednotlivých konfiguracích. Zcela v pravé části panelu je kolébkový síťový vypínač. Na zadnim panelu najdeme 2 + 10 XLR konektorů s pozlacenými kontakty pro signálové propojení, dva DIN konektory pro MIDI in/out a síťový euro konektor 230V s pojistkou.

Zvukově je ALS 1/5 zcela neutrální, nijak neovlivňuje ani nezatěžuje signálovou linku (vstupní impendance sluchátkového zesilovače je cca 1 Mohm), přepínání se děje mechanickými relé pro každý kanál zvlášť a bez jakýchkoli lupanců, v cestě nejsou žádné polovodiče, které by mohly signál zkreslit. Výstupní cesty jsou tak zcela galvanicky oddělené.

Další informace o zařízení lze nalézt u výrobce: www.chd-el.cz

Posted in: Hardware, Recenze

Comments are closed.