mi.1 Wireless MIDI Interface

Před několika měsíci (9/2014) se uzavřel na kickstarteru projekt který chtěl nabídnout bezdrátové MIDI přes Bluetooth – a představil se projekt mi.1.

Aktualizace 03/2015: Mi.1 prodělal update firmware na v2 a začal přímo podporovat coreMIDI v iOS a nyní se také spojí s OSX.
Aktualizace 01/2015
: Mi.1 přišel poštou přímo z Japonska za nějakých 39€ + celní poplatky. Test připravujeme spolu s Milošem a bude brzy 🙂

Mi.1, když se podíváte na firemní webové stránky (Quicco Sound), je malé zařízení, které se zapojuje do stávajících klávesových nástrojů (MIDI IN/OUT) a vytvoří bezdrátové MIDI rozhraní mezi nástrojem a iPadem.
mi.1 využívá pro připojení kláves a iPadu/iPhone Bluetooth LE. Je to poprvé, kdy jsem mohl vyzkoušet Bluetooth LE byl jsem překvapen tím, že nemusíte nic zapínat ani nastavovat na klávesách … zařízení prostě spolu navzájem komunikuje. Měl jsem trochu obavy kvůli dřívějsím problémům při párování Bluetooth zařízení, ale u mi.1 vše opravdu probíhá samo a bez problémů. Při první připojení mi.1 budete vyzváni k otevření aplikace a připojení zařízení a provedení aktualizace firmware. Tato činnost zabere sotva 20 vteřin. První pokus při použití mi.1 na iPadu selhal, ale další testovací pokusy byly již úspěšné. Latence se zdá být dobrá. Odesílání MIDI dat z kláves do iPadu se „zdá být“ rychlejší než naopak (z iPadu do kláves).
on mi.1 mění možnosti v bezdrátovém připojování kláves a to i klávesy které nepodporují Core MIDI, a to nám dává způsob, jak připojit klávesy a tedy i zvukový modul k iPadu bez MIDI kabelů.
Cena mi.1 je momentálně na 45 USD (bez poštovného), a v tomto případě je to levnější řešení než nákup specializované redukce Lightning to USB Camera Kit adaptér a kabel Lightning.
V současné době mi.1 nebude pracovat s počítači Mac, ale nevidím důvod, proč by do budoucna nemohl.
Je zde ještě jeden pozitivní bod do budoucna: Apple vložil MIDI přes Bluetooth LE jako základní součást iOS8 (a je otázkou jestli se také neskrývá v OSX Yosemite) a to dává potenciál k tomu, že by bylo možno připojit iPad k mi.1 přímo přes MIDI via Bluetooth LE bez potřeby aplikace mi.1

Zařízení mělo být dodáváno už v říjnu, ale kvuli problémům se objevuje na trhu až nyní – momentálně lze zakoupit na americkém a japonském  Amazonu za 45USD. O prodeji v EU se zatím stále jedná.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *