PC Live Player

Již dlouho hledám pro hodně muzikantů, kteří hrají sami nebo jako duo/trio „něco“, z čeho by mohli hrát podklady a bylo by to použitelné na podiu a blbuvzdorné. V dnešní době s rozmachem kláves s USB rozhraním již muzikanti nemusí bojovat s malou kapacitou a poruchovostí disket při přehrávání midi podkladů, ale např. přehrávání mp3, zobrazování textů a akordů na externím monitoru umí jen hodně drahé klávesy nebo drahý Miditemp.

PC Live Player – řešení

Řešením se jeví použití počítače. Programů na přehrávání midi a karaoke je spousty (např:. VanBasco, WinAmp, Karafun,…), ale pro muzikanta nejsou moc použitelné a na podiu obvzlášť. Dříve jsem doporučoval řešení od musicer.net – NewMus. Program a krabička s displayem, kterou si muzikant položí např. na klávesy a ovládá spouštění skladeb jednotlivě i v sériích ať jako midi nebo mp3, muziku na přestávky, zobrazuje texty (musí se připravit soubor s priponou *.tms).

Tak tohle jsem napsal kolem vánoc 2011 a nechal to být. Technické vybavení (počítače, tablety,….) se posunulo dál. Ale dotazy zůstávají a opakují se. A tak se tento článek pokusím co nejrychleji dopsat.

Řešení pro sebe jsem našel na německém webu u firmy midiland.de v programu PCLP – PCLive Player. Používám ho již od verze 4. Co tento software nabízí? Profesionální midi/mp3 přehrávač na počítači s 15″ displayem a nejlépe s dotykovou vrstvou. Přehrává formáty Midi, Wav, MP3 i vícekanálové), zobrazuje JPG, BMP, RTF, TXT, PDF nebo jejich kombinace MIDI + audio + Midi nebo JPG nebo Midi + RTF atd. Zobrazuje texty a akordy vložené v midi (XF chords). Program umí obsloužit více monitorů (když to zvládne počítač) a na každém monitoru může být např. zobrazen jiný notový part v jpg nebo PDF a samozřejmostí je, že lze naprogramovat automatický posun, takže jen hrajete….

Vlastnosti programu:
Až 9999 skladeb v seznamu skladeb, 4 různé druhy třídění písní. Na obrazovce zobrazuje čas, délku trvání a takty. Hudební přehrávač má 24 programovatelných F-kláves, přímý přístup k 10 znělkám (jingle, fanfáry). Nabízí inteligetní transpozici (zobrazí i transponované akordy vložené v midi skladě) v reálném čase, ovladatelný Midi mixer, který zapíše úpravy hlasitosti do skladby, klávesnici pro přímé zadávání názvů skladeb, Automatický a nastavitelný FadeOut, transpozici audiosouborů v reálném čase, lze měnit barva pozadí a vlastnosti písma (české znaky v karaoke) a nebo Quick Start. Také obsahuje přehrávač mp3 na přestávky. V nových verzích umí také přehrávat mp3 karaoke spolu s datovými soubory cdg.

Zobrazuje skladby, které jste již dnes hráli, umí zobrazovat poznámky nebo obrázky a na závěr hraní vyexportuje seznam hraných skladeb.

Minimální požadavky na PC: Procesor 2 GHz, paměť 1 GB, 1024×768, Windows XP (SP3), Windows 7, 8 nebo 8.1.
Doporučená konfigurace: Procesor 2 GHz, 1 GB paměti, 1280×1024, Windows XP (SP3), Windows 7, 8 nebo 8.1.
což dneska zvládají tablety s dotykovou obrazovkou. Program využívá USB hardwerový klíč jako ochranu proti kopírování a stojí bratru 350EUR.
Demo k vyzkoušení můžete stáhnout zde.

Možností a funkcí tohoto programu je mnohem více než jsem v tomto krátkém článečku zmínil. Spíše chci ukázat směr co si lze pořídit na podium a kam se za poslední roky posunul vývoj.

Update: prosinec 2014: firma midiland vydala koncem tohoto roku novy program na podium – odlehčenou verzi PCLP –  a to HA-4 Player. Program je vlastně očesanou verzí,ale ten základ – playlist a zobrazování textu a akordů vložených v midisouboru splňuje.