Jak vylepšit zvukovou kvalitu midi souborů – SoundFont

Jak vylepšit zvukovou kvalitu midisouborů při přehrávání na počítači pomocí Soundfontů

Já prostě miluju midi soubory. Jsou to malé (datové) soubory a mohou být editovány na téměř jakékoli počítači či tabletu….. Pro nás tvůrce midi skladeb nebo pro skladatele jsou midi soubory darem z nebes, když se používají profesionální midi zvukové banky v klávesových nebo virtuálních nástrojích. Bohužel, midi přehrávání na Windows zní hrozně a ať již kvalitou zvuku nebo chybějícími zvuky. V tomto článku, vám ukážu jednu z možností, jak můžete výrazně zlepšit kvalitu přehrávání MIDI souborů.

Zde je návod:

Windows obsahují úžasný 3MB soubor s názvem “gm.dls” (který najdete v adresáři Windows/System32/drivers/), který obsahuje několik stovek wave souborů, které se spouštějí systémem kdykoliv, když dochází k přehrávání midi souboru přes Microsoft GS wavetable Synth. Nelze prostě očekávat dobrou kvalitu zvuku, jestliže soubor o velikosti 3MB obsahuje takový počet zvuků, a to neni vtip!

Co můžeme tedy udělat pro zlepšení kvality zvuku při přehrávání midi v počítači – musíme změnit midi výstup z Microsoft GS wavetable Synth na něco kvalitnějšího! Mohli bychom to udělat ručně, ale naštěstí existuje šikovný volný program z dílny Coolsoft. Tento nástroj se jmenuje VirtualMidiSynth a lze jej stáhnout zde:

Po dokončení instalace VirtualMidiSynth, spusťte program a jděte na konfiguraci daného programu. Jedná se o okno, které bude vypadat nějak takto:

IMG_7550
IMG_7551

Ok, první věc, kterou musíte udělat, je změna “Default MIDI Out device (MIDI Mapper)” z Microsoft GS Wavetable Synth na CoolsoftVirtualMIDISynth.

Jakmile to bude hotové, musíme si sehnat zvukovou banku SoundFont. SoundFonty jsou datové soubory, které obsahují sady zvuků, sloužících k napodobování různých tónů daných nástrojů. A pak, když budeme přehrávát midi soubor v počítači, budeme slyšet zvuky ve zvolené zvukové bance SoundFont namísto “těch zvuků” v gm.dls, tedy kýžené zlepšení zvukové kvality.

Dobrým SoundFontem je SGM-V2.01.7 SoundFont, k dispozici zde nebo zde  (budete-li muset extrahovat, doporučuji používat 7-Zip) nebo na webové stránky autora zde.

Soubor je asi 235MB velký, a to je už značí jasné zlepšení oproti 3MB v gm.dls! Po dokončení stahování, musíte přidat soubor SGM-v2.01 do VirtualMIDISynth. Chcete-li tak učinit, klikněte na tlačítko plus a vyberte SoundFont, který jste právě stáhli. Samozřejmě si můžete stáhnout jakýkoliv jiný SoundFont a ten použít.
IMG_7552

 

IMG_7553

 

Klepněte na tlačítko OK … a máte vše nastaveno! Při přehrávání MIDI souboru v programu Windows Media Player, měli byste nyní mít mnohem lepší zvuk! Nejdříve ale budete muset restartovat počítač, aby se projevily změny.
Samozřejmě to platí i pro velice populární přehrávač VanBasco a další programy, které využívají MIDI-mapper.

Shrnutí:

Tímto článečkem jsem chtěl pomoci a odpovědět na dotazy spoustě lidem, kteří řeší problémy s přehráváním MIDI na počítači, a kteří nevlastní klávesy nebo zvukový modul, ale chtějí rozumnou a dostupnou zvukovou kvalitu :)

Lagya  [Facebook]

 

Další banky Soundfont:
Arachno SoundFont – Arachno SoundFont is a General MIDI-compliant bank of 128 instruments (“presets”) and 9 GM/GS drumkits, aimed at enhancing the realism of your MIDI files and arrangements.

FluidR3_GM.sfpack

OmegaGMGS2 – 89 Presets and 54 Drum Kits (as of v4.3) in GM, GS, and XG formats, 2255 samples, 53409 instrument parameters, and 2758 preset parameters (as of v4.3)

gmsoundfont.com – placené


Doplněno 21.02.2017:

OmegaGMGS2: – GM, GM2, Yamaha XG, a Roland GS kompatibilní (můžete přehrávat jakékoliv midi těchto formátů!)
-45 Drum Kits (včetně Yamaha XG a Roland GS sad)
-24-Bit sample kvalita
-varianty zvuků
-současná velikost banky pouze 119 MB!

ke stažení zde: http://www.mediafire.com/download/2as606szvw1pbw8/OmegaGMGS2.sf2

Posted in: Hardware, MIDI, Software, Tutorial

Comments are closed.